Percentages voor berekening box 3 bekendgemaakt

Voor banktegoeden en schulden is het fictief rendement nog voorlopig; definitieve vaststelling komt nog.

De voorlopige percentages die de Belastingdienst hanteert voor het vaststellen van het fictieve rendement op vermogen zijn bekendgemaakt. Ook zijn de cijfers over de arbeidskorting en het eigenwoningforfait gepubliceerd.

  • voor banktegoeden heeft de fiscus het fictieve rendement op 1,03% vastgesteld en voor schulden 2,47% 
  • het definitieve percentage voor overige bezittingen, zoals aandelen en een tweede woning, is vastgesteld op 6,04% 
  • fiscale arbeidskorting wordt met een tabelcorrectiefactor van 9,4941%, lager dan de oorspronkelijke 9,9% 
  • eigenwoningforfait blijft in 2024 staan op 0,35%

Het box-3-vermogen wordt onderverdeeld in drie categorieën, met elk een eigen fictief forfaitair rendement. Het gaat om de categorieën banktegoeden, schulden en overige bezittingen. Voor de overige bezittingen, zoals aandelen en een tweede woning, geldt voor 2024 een percentage van 6,04%. Dit is een definitief vastgesteld percentage.[Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Voor de categorieën banktegoeden en schulden zijn voorlopige percentages vastgesteld. Voor banktegoeden hanteert de fiscus in 2024 een fictief rendement van 1,03%. Voor de categorie schulden is het voorlopige fictieve rendement vastgesteld op 2,47%.

Ook de fiscale arbeidskorting voor 2024 is bekendgemaakt. De bedragen met betrekking tot de arbeidskorting zijn gebaseerd op de zogenaamde tabelcorrectiefactor en de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon. De tabelcorrectiefactor is vastgesteld op 9,4941%. Dat is minder dan de 9,9% die oorspronkelijk gehanteerd zou worden. De verlaging is doorgevoerd om geld vrij te maken voor het extra verhogen van de kinderbijslag. 

Het eigenwoningforfait blijft in 2024 staan op 0,35%.

 

 

Gerelateerde artikelen