’Pensioenfonds uitzonderen op punt van onafhankelijkheidseisen auditcommissie’’

De Pensioenfederatie roept in een reactie op de internetconsultatie inzake oob’s minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op om een uitzondering te maken voor pensioenfondsen op het punt van de onafhankelijkheidseisen voor een auditcommissie.

Het ministerie van Financiën heeft een conceptbesluit ter consultatie gepubliceerd, waarin nader is uitgewerkt wanneer pensioenfondsen worden aangemerkt als organisatie van openbaar belang (oob). Hoewel er bij de Pensioenfederatie geen aanwijzingen zijn dat er in het verleden sprake is geweest van omissies in de accountantscontroles bij pensioenfondsen, kan de Pensioenfederatie zich vinden in het besluit om grote pensioenfondsen met een beheerd vermogen van meer dan 10 miljard euro aan te merken als organisatie van openbaar belang.

Eén van de gevolgen van het krijgen van de oob-status is dat er bepaalde taken bij een auditcommissie of een soortgelijk orgaan moeten worden belegd. “Aan de samenstelling van deze auditcommissie worden bepaalde eisen gesteld. Uitgangspunt bij het besluit moet naar onze mening echter zijn dat de oob-status niet leidt tot benodigde aanpassing in de bestaande governancestructuur van de pensioenfondsen, noch in de samenstelling van een bestaande auditcommissie. Daarom roepen wij de minister van Financiën op om een uitzondering te maken voor pensioenfondsen op het punt van de onafhankelijkheidseisen voor een auditcommissie,” aldus de Pensioenfederatie.

 

Gerelateerde artikelen