Pensioenfederatie: Reactie op internetconsultatie die OOB-status raakt

De Pensioenfederatie heeft gereageerd op de internetconsultatie over de conceptregeling Implementatiebesluit wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekening. Die regeling is relevant vanwege de voornemens van het ministerie van Financiën om grote pensioenfondsen aan te merken als Organisatie van Openbaar Belang (OOB).

In de concept regeling is onder meer opgenomen dat de taken van een auditcommissie worden uitgebreid. Daarnaast worden nieuwe eisen gesteld ten aanzien van de samenstelling van de auditcommissie.

In de reactie schrijft de Pensioenfederatie: ‘Omdat de governancestructuur van pensioenfondsen per 1 juli 2014 al ingrijpend is gewijzigd, is het zeer ongewenst dat het toekennen van de OOB-status aan grote pensioenfondsen gevolgen heeft voor de huidige governancestructuur van pensioenfondsen. Wij vinden het daarom van belang dat bij grote pensioenfondsen een reeds bestaande Raad van Toezicht of een bestaande auditcommissie (in geval van een paritair of onafhankelijk bestuur) of een bestaande auditcommissie (in geval van een gemengd bestuur ) tevens als auditcommissie in de zin van de Wet toezicht accountantsorganisaties kan fungeren. Wij hechten er grote waarde aan dat grote pensioenfondsen aan de eisen, die verbonden zijn aan de OOB-status, kunnen voldoen binnen de huidige governancestructuur van pensioenfondsen. Wij roepen de minister van Financiën daarom op hier rekening mee te houden bij de nadere invulling van de OOB-status voor pensioenfondsen.’

• Reactie Pensioenfederatie op concept regeling Implementatiebesluit

Gerelateerde artikelen