Peiling: meerderheid voor Belastingplan

Een ruime meerderheid van de bevolking (57 procent) vindt dat de Eerste Kamer zou moeten instemmen met de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een gedeelte van de belastingverlaging van circa 1 miljard euro zou volgens een flink deel van de kiezers (70 procent) echter wel ten goede mogen komen aan veiligheid, zoals defensie, AIVD en politie.

Het Belastingplan wordt door een duidelijke meerderheid van kiezers van VVD (75 procent), CDA (70 procent), PvdA (60 procent), maar ook van de PVV (59 procent) omarmd. Minder dan de helft van de aanhang van D66 (43 procent) en SP (42 procent) vindt dat de Eerste Kamer daarmee moet instemmen.

De uitlating van premier Mark Rutte dat we in oorlog zijn met IS, wordt blijkens de peiling door 59 procent van de kiezers onderschreven. Opvallend is dat meer VVD’ers (77 procent) dan PVV-stemmers (72 procent) het eens zijn met die stelling. Een ruime meerderheid (58 procent) vindt tevens dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen ook Syrië zouden moeten gaan bombarderen. Ook hier is de steun voor bombardementen onder de VVD-aanhang het grootst met 68 procent.

De aanslagen in Parijs en de nasleep daarvan hebben deze week nauwelijks gevolgen gehad voor de electorale verhoudingen. Zo stabiliseert de groei van de PVV op 38 zetels, een winst van 13 zetels. Tussen september en half oktober groeide de aanhang van die partij, mede door de toestroom van vluchtelingen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen