PCAOB formuleert strengere eisen rond de inzet van ‘externe’ auditors bij controleopdrachten

De Public Company Accounting Oversight Board wil meer aandacht, strengere eisen en betere supervisie op de inbreng van ingehuurde auditors.
“Indien de accountant gebruikmaakt van de werkzaamheden van een deskundige dient hij toereikende controle-informatie te verkrijgen om te kunnen vaststellen dat dergelijke werkzaamheden toereikend zijn voor de doelstellingen van de controle,” zegt het HRA  van de Nivra. 
 
Bij veel audits, zeker van grote multinationale ondernemingen, wordt een deel van het werk uitgevoerd door accountants of groepen accountants van andere kantoren dan de ‘hoofdaannemer’. Volgens de PCAOB blijkt er nogal eens iets mis aan de control over en supervisie van die ‘externe’ onderzoekers. Vandaar een voorstel, om de betreffende standaard te verbeteren door eisen en procedures aan te scherpen.
“Beleggers moeten ervan op aankunnen, dat de controle elke materiële fout, zwakke plek of vergissing in de jaarcijfers en de interne control opmerkt,”aldus de voorzitter van de PCAOB James R. Doty. "Met de huidige voorstellen willen we het toezicht op eventuele voor de opdracht ingehuurde professionals verscherpen en verbeteren.” Te vaak blijkt uit inspecties achteraf dat er nogal wat schort, vooral aan de interne control. 
 
De voorgestelde aanscherpingen leggen nog eens vast wat de verantwoordelijkheden van de ‘lead auditor’ inhouden, ook voor de opzet, planning, uitvoering en evaluatie van het onderzoek – met speciale aandacht voor het werk van  ingehuurde hulptroepen.  En aanwijzingen voor waar de focus van het verscherpt toezicht moet liggen: op de belangrijkste risicodomeinen.
 
Een fact sheet over de nieuwe standaard, waarop tot 31 juli gereageerd kan worden, vindt u hier. 
Gerelateerde artikelen