Paul Tang (PvdA): Nederland op zwarte lijst belastingparadijzen

“Europa heeft zelf een aantal belastingparadijzen die door lidstaten niet op de zwarte lijst worden gezet en dat moet veranderen. Nederland, Ierland, Malta, Cyprus, en Luxemburg horen bovenaan de lijst en het wordt tijd dat we dat onderkennen.”

Dat zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) over zijn voorstel dat morgen in stemming wordt gebracht in het Europees Parlement.

De zwarte lijst die door de EU-lidstaten wordt vastgesteld bestaat uit slechts 15 landen, waaronder het overzeese deel van het Nederlandse koninkrijk Aruba. Maar beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Britse Maagdeneilanden ontbreken, en Europese landen komen per definitie niet op de lijst.

Paul Tang vindt dat de Europese Unie ook de eigen lidstaten moet aanspreken op slecht gedrag. Daarom deed hij twee jaar geleden al een voorstel om de lijst uit te breiden met ook Europese landen, maar de stemmen staakten. Sindsdien is er meer en meer bewijs gekomen voor de rol van sommige Europese lidstaten bij agressieve belastingontwijking.

“Nederland is een land waarop ik trots ben, maar de smet van belastingontwijking ontsiert ons land en moet verdwijnen. Hiertoe moeten we in Europa beter samenwerken, en landen als Nederland maar ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus durven aanspreken op slecht gedrag” aldus Paul Tang.

Gerelateerde artikelen