Paul Tang (PvdA): Achterkamers van Brussel produceren slappe lijst belastingparadijzen

De vandaag gepubliceerde lijst belastingparadijzen steekt schril af bij de politieke verontwaardiging die we elke keer horen na een onthulling over belastingontwijking.

Dit stelt Paul Tang (PvdA) als reactie op de publicatie van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. Er is door de Europese Commissie en uiteindelijk door de lidstaten bijna een jaar gewerkt aan de lijst die deze week bekrachtigd is door de Europese ministers van Financiën. (ECOFIN).

"Elke lidstaat heeft gelobbyd om wel een of twee landen van de zwarte lijst te houden. Nederland heeft ervoor kunnen zorgen dat de Caribische delen van het koninkrijk niet op de lijst staan. Dit is opnieuw een voorbeeld dat nationale belangen een effectieve Europese aanpak van belastingontwijking in de weg staan.”

In eerste instantie was besloten om 92 landen te onderzoeken, maar de conceptlijst die eerder al uitlekte bevatte slechts 29 landen. De lijst die vandaag is gepubliceerd bestaat slechts uit 17 landen, waarop beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Britse Maagdeneilanden ontbreken.

“De lijst steekt schril af bij de politieke verontwaardiging die we elke keer horen na een onthulling over belastingontwijking”, aldus Tang. “Al leverde Eurocommissaris Moscovici een langere, completere lijst van landen aan, dit is slechts een advies aan de lidstaten. De achterkamers van de toch al schimmige Gedragscodegroep laten het wederom afweten. Er gaat pas echt iets veranderen als we in Europa samenwerken en ook onze eigen belastingparadijzen gaan benoemen.”

Gerelateerde artikelen