Parlementen, politici en beleidsmakers hebben te weinig kennis van overheidsaccounting

Nieuw onderzoek gesponsord door ACCA vergelijkt (kennis van) consolidated government accounting systemen van het VK, Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Zweden.
“De financiële geletterdheid van parlementariërs, politici en ambtenaren moet drastisch verbeteren, willen zij in staat zijn om financiële verslagen van overheidsinstellingen te doorgronden.  Er zouden stevige opleidingsprogramma’s ontwikkeld moeten worden, die zeker volksvertegenwoordigers standaard zouden moeten doorlopen, geholpen door adviezen van professionals.”
 
Dat zei Gillian Fawcett, global head of public sector van ACCA, bij de presentatie van het nieuwe rapport ‘Consolidated government accounts: How are they used?’ dat resulteert uit een wereldwijd onderzoek, in opdracht van ACCA uitgevoerd door een consortium van universiteiten. De conclusie is, dat een combinatie van (te) complexe financiële rapportages en te weinig basale kennis bij volksvertegenwoordigers het welhaast onmogelijk maakt om de potentiële ‘winsten’, te vinden in dergelijke rapportages, te identificeren, laat staan te gelde te maken.
 
Het rapport is uniek, in dat het een empirische en systematische bestudering van de accounting systemen van overheden in een groot aantal landen biedt. Het is bovendien precies op hjet juiste moment verschenen, nu overheden zich overal ter wereld gedwongen zien te bezuinigen en meer te doen met minder.
De noodzaak van transparantie stijgt; maar ook voor overheden is het niet meer zinvol om financiële rapportages alleen te zien als een weergave van wat er in het verleden gebeurd is, rapportages om de rapportage alleen.
Juist volksvertegenwoordigers zouden met een beter inzicht in  en begrip van de inhoud naar de toekomst moeten (kunnen) kijken en kansen en bedreigingen kunnen identificeren en benutten dan wel vóór zijn.
 
Het rapport kan hier gedownload worden. 
Gerelateerde artikelen