Panic-proofing is effectiever dan bubbles voorkomen

Steeds complexer regelgeving beschermt het financiële systeem niet tegen crises en crashes zoals die van 2008, waarschuwt hoogleraar die Obama hielp de scherven van de laatste op te ruimen.
Beter dan méér en striktere regelgeving is “een simpeler, meer chirurgische aanpak,” zegt hoogleraar Morgan Ricks van de Vanderbilt Law School, auteur van The Money Problem: Rethinking Financial Regulation (The University of Chicago Press).
 
Ricks wil dat er een eind gemaakt wordt aan de gewoonte van Wall Street en daar genoteerde ondernemingen om zich te financieren via ‘very short-term debt markets’, ook wel shadow banking genoemd. De paniek van 2008 had voorkomen kunnen worden, als de OG-bubbel destijds niet opgeblazen was door korte-termijn schulden. 
 
En in plaats van nu te focussen op maatregelen om dergelijke overspannen markten en ‘systemische risico’s’ te voorkomen, ware het beter om te werken aan een stabiel en panic-proof systeem. Daartoe zou het bijvoorbeeld entiteiten zonder banking charter verboden moeten worden om op grote schaal steeds wisselende korte-termijnschulden aan te gaan om hun activa-portfolio’s te financieren.
 
"Wat we daarmee eigenlijk toestaan, is het creëren van geldsubstituten, zonder dat de betreffende spelers daar een ‘vergunning’ voor hebben – noch vallen ze onder hetzelfde strenge toezicht als de banken.”
 
Gerelateerde artikelen