Panama Papers: Wiebes verwacht ‘heel veel’

De affaire rond de zogenoemde Panama Papers kan de Nederlandse schatkist ‘heel veel' gaan opleveren. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op onthullingen in de media over de praktijken van rijke personen, ook Nederlanders, om geld via Panama weg te sluizen.

De bewindsman sluit niet uit dat het om belastingontduiking en fraude gaat, en niet slechts om belastingontwijking. Ook is het opvallend dat het juist niet alleen grote ondernemingen betreft die internationaal opereren (multinationals), aldus Wiebes.

Wiebes verwacht over ongeveer twee maanden over de miljoenen documenten (papers) te kunnen beschikken. Een speciaal team van de Belastingdienst gaat zich over de informatie buigen. Wiebes wilde niet zeggen wanneer de eerste resultaten zijn te verwachten: ‘Dralen is er niet bij, maar het moet wel verantwoord.’

Hij verwees naar de ‘ferme’ opbrengsten van enkele eerdere speciale acties van de Belastingdienst, bijvoorbeeld tegen zwartspaarders. Die zaten niet ver van een miljard euro af, zei de bewindsman.

Volgens Wiebes ging bij de dienst een ‘kleine juichkreet’ op na de onthullingen in onder meer de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad. Het is informatie waar de Belastingdienst iets mee kan, aldus de bewindsman. Volgens hem is er ook in het verleden dankbaar gebruik gemaakt van lekken naar de media. 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen