Overijsselse gemeenten zoeken gezamenlijke accountant

De drie Overijsselse gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte (DOWR) hebben het initiatief genomen tot een gezamenlijke aanbesteding van een nieuwe accountant voor de boekjaren 2017 tot en met 2019. De huidige accountantscontracten van de gemeenten lopen ultimo boekjaar 2016 af.

De DOWR-gemeenten werken sinds juli 2011 samen op een aantal terreinen van bedrijfsvoering, waarbij per terrein één gemeente als gastheer optreedt. De belastingen, de financiële administratie en de personeels- en salarisadministratie zijn voorbeelden daarvan. Werkprocessen zijn geharmoniseerd en de financiële applicaties zijn teruggebracht tot één DOWR-omgeving. Het hebben van dezelfde accountant levert efficiencyvoordelen op voor zowel de afzonderlijke gemeenten als voor de accountant. De accountant hoeft immers maar één keer de controle uit te voeren binnen de gastheergemeente.

Zo is gastheergemeente Deventer verantwoordelijk voor de DOWR-percelen belastingen en de financiële administratie en gastheergemeente Raalte verantwoordelijk voor het DOWR-perceel van de personeels- en salarisadministratie. Het uitvoeren van één controle door dezelfde accountant in plaats van drie controles door drie verschillende accountants is voor de gemeenten efficiënter. Ten slotte is het ambtelijk en bestuurlijk uitwisselen van kennis en ervaringen slagvaardiger bij één gecontracteerde accountant. Op grond van de geldende voorschriften en het aan te besteden bedrag is een Europese openbare aanbesteding verplicht.

Gerelateerde artikelen