Overheid schrijft 2,5 miljard aan coronaschuld af

Belastingdienst trekt driehonderd extra mensen aan voor invordering

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit & Belastingdienst) gaat ervan uit dat 2,5 miljard euro nooit meer zal worden afbetaald door ondernemers. Van 40.000 ondernemers is de betalingsregeling ingetrokken. Daarnaast zijn er 178.000 ondernemers die nog gebruikmaken van een afbetalingsregeling. 55.000 daarvan lopen achter met aflossen. In totaal staat er nog 11,5 miljard euro open aan coronaschulden. 

Dit staat in de Kamerbrief Van Rij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De groep van 55.000 ondernemers die achterlopen, nemen nog wel deel aan een bertalingsregeling. Ruim 400.000 ondernemers hebben belastinguitstel gevraagd voor het aflossen van hun coronaschulden. Het ging daarbij om een totale coronaschuld van 47,7 miljard euro. 

De Belastingdienst heeft een keur aan maatregelen genomen om de aflossing van de schulden zo coulant mogelijk te maken. Bijvoorbeeld via mogelijkheid tot verlenging van de betalingstermijn en betaalpauzes.

De Belastingdienst is volgens de staatssecretaris in de knel gekomen door de afwikkeling van de coronabelastingschulden. Die operatie komt boven op de aanpak van de energiecrisis en hersteloperaties. Al deze inspanningen vergen een hoge uitvoeringslast met zich mee voor de Belastingdienst. 

Daardoor is het volgens de staatssecretaris niet mogelijk om alle werkzaamheden en invorderingsmaatregelen tegelijk op te pakken. De staatssecretaris spreekt over “gefaseerd keuzes” die de fiscus maakt.

Gisteren werd via de Algemene Rekenkamer al bkend dat de Belastingdienst er niet in slaagt om de coronaschulden te innen. Van Rij benadrukt in zijn Kamerbrief dat ondernemers desondanks hun belastinguitstel terug moeten betalen. Er volgen “gefaseerd invorderingsmaatregelen voor alle ondernemers die niet aan hun (corona)betalingsverplichtingen voldoen”. De Belastingdienst is hiervoor driehonderd extra medewerkers aan het werven en opleiden die de invordering uitvoeren.

 

Gerelateerde artikelen