Overgangsregeling voor btw-heffing eeuwigdurende zakelijke rechten

Vanaf 1 januari 2015 wordt de vestiging of overdracht van eeuwigdurende zakelijke rechten op bouwterreinen of nieuwe gebouwen aangemerkt als een met btw belaste levering. In verband met deze wijziging is er een overgangsregeling, meldt de Belastingdienst.
De heffing vindt plaats over de waarde van de zaak, in het economische verkeer, waar het recht betrekking op heeft. Bij overeenkomsten die vóór 1 juli 2015 zijn gesloten, mag nog worden uitgegaan van een prestatie die is vrijgesteld voor de btw. Dit geldt voor overeenkomsten tot de vestiging, overdracht, wijziging, afstand en opzegging van rechten op onroerende zaken. Er wordt dan geen btw geheven maar overdrachtsbelasting.
Als u overeenstemming hebt bereikt, moet u dit vastleggen in de koopovereenkomst en akte. De daadwerkelijke vestiging, overdracht, wijziging, afstand of opzegging van die rechten moet uiterlijk op 31 december 2016 juridisch plaatsvinden.
De volledige tekst van de wijziging en de overgangsregeling is te lezen in het Staatsblad.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen