Overgangsregeling voor afschaffing renteaftrek binnen fiscale eenheid

Staatssecretaris Snel van Financiën komt met een overgangsmaatregel die beoogt de gevolgen van de spoedreparatiemaatregelen te voorkomen.

Lees ook: Hoogleraar Peter Kavelaars over aanpak fiscale eenheid: “Werk aan de winkel voor fiscalisten”

Dat heeft de staatssecretaris laten weten in antwoord op Kamervragen over de spoedreparatiemaatregel die een einde maakt aan het belastingvoordeel. Tot eind dit jaar zal die maatregel nog niet gelden voor interne leningen tot een ton.

De reparatiemaatregel is tot begin volgend jaar onder voorwaarden niet van kracht. Belangrijkste voorwaarde is dat het moet gaan om een op 25 oktober 2017, 11.00 uur, bestaande schuld die rechtens dan wel in feite direct of indirect verschuldigd is aan een verbonden lichaam of verbonden natuurlijk persoon. De rente op de schulden mag op jaarbasis niet meer dan 100.000 euro bedragen.

De spoedreparatiemaatregelen worden nog voor het einde van deze kabinetsperiode opgevolgd door een concernregeling die toekomstbestendig is. Hierin lijkt het consolidatie-element in zijn huidige vorm niet terug te komen. Het verrekenen van onderlinge winsten en verliezen zal naar verwachting wel terugkomen in een nieuwe concernregeling.

Gerelateerde artikelen