Overgangsregeling van kracht voor opvragen UBO-uittreksels

Klanten moeten gewaarmerkte UBO-uittreksels opvragen en aan de accountant geven.

Accountants die gewaarmerkte uittreksels van hun klanten nodig hebben, moeten dat met ingang van deze maand opvragen bij hun klanten zelf. Klanten kunnen een gewaarmerkt uittreksel bij KVK opvragen met de functionaliteit UBO Inzien eigen gegevens.

Voorlopig is dit de manier voor accountants om aan UBO-uittreksels van hun klanten te komen. Accountants kunnen gewaarmerkte UBO-uittresels nog niet zelf opvragen.  Aansluiting van accountants op het UBO-register van de Kamer van Koophandel is nog niet mogelijk.  Daarom is er nu een nieuwe overgangsregeling van kracht geworden.

Daarmee komt de oude overgangsregeling te vervallen. Deze oude regeling hield in dat Wwft-instellingen voldoende hadden aan de bevestigingsmail van KVK dat een UBO-inschrijving was voltooid.

Banken en andere zogenaamde Wwft-instelllingen kampen overigens met hetzelfde euvel. Tot die tijd geldt de overgangsregeling waarbij klanten zelf gewaarmerkte UBO-uittreksels aan de accountant aanleveren. Accountants hebben deze soms voor conrtroles in het kader van de Wwft, de wet ter bestrijding van witwasesen en terrorismefinanciering.

Mocht een accountant een verschil constateren tussen de informatie uit het UBO-register en informatie waarover de instelling op grond van iets anders beschikt, is de instelling verplicht dit terug te melden aan de KVK. Per 1 oktober geldt deze plicht ook als een Wwft-instelling een gewaarmerkt uittreksel ontvangt van de klant.

Gerelateerde artikelen