Overbelaste Corporate Compliance Officers verwachten meer persoonlijke aansprakelijkheid

Compliance Officers zeggen van drie zaken nachtmerries te krijgen: nog meer regelgeving, teveel werk aan de winkel en dreigende persoonlijke aansprakelijkheid.
Dat blijkt althans uit de meest recente versie van Thomson Reuters’ jaarlijksel “Cost of Compliance ” onderzoek. 
Na een aantal jaren waarin de compliance functie alleen maar positieve ontwikkelingen te melden had, klinken er nu de eerste waarschuwingen dat er te weinig capaciteit en middelen beschikbaar zijn en komen om alles aan te pakken wat op het compliancy-bordje geschoven wordt.
Het is hoog tijd, dat de business zelf aan de bak gaat, om de compliancy-functie de gelegenheid te bieden processen te verbeteren en de eigen competenties op peil te houden. Nu komt het daar nauwelijks van door alle taken die dagelijks wachten. Compliancy moet in de dagelijkse bedrijfsvoering geïntegreerd worden, men kan en mag niet langer vertrouwen op iemand die met het wetboek in de hand alles in de gaten houdt. 
Thomson Reuters ondervroeg ruim 600 compliance practitioners van financiële dienstverleners in Afrika, de Amerika’s, Azië, Australië, Europa en het Midden Oosten. The study was conducted between November 2014 and January 2015.
 
De belangrijkste bevindingen: 
  • 59% van de deelnemers verwacht dat hun persoonlijke aansprakelijkheid dit jaar gaat toenemen
  • 62% denkt meer tijd te besteden aan overleg met de toezichthouders en regelgebvers;
  • Meer dan een derde van de organisaties waarin zij werkzaam heeft al minstens een-vijfde FTE nodig om  ontwikkelingen in wet- en regelgeving te identificeren en volgen. Bij grotere instellingen is dat al drie-vijfde FTE. 
  • Meer dan twee derde van de deelnemers verwacht dit jaar een groter budget; en zeven op de tien verwacht dat de salarissen voor CCO’s zullen stijgen door een gebrek aan deskundig en ervaren personeel.   
 
Meer details over wat de compliance-functie van en over zichzelf vindt via www.complianceweek.com/.
Gerelateerde artikelen