‘Organisaties nooit te klein voor een internal auditfunctie’

Waar bij grotere beursgenoteerde ondernemingen een Internal Auditfunctie (IAF), steeds vaker wordt ingevoerd, beschikken kleinere beursfondsen hier nog zelden over. De belangrijkste reden die hiervoor wordt aangevoerd, is dat deze bedrijven zichzelf hiervoor te klein vinden.

Dit is een van de conclusies uit de Internal Audit Monitor 2017 die FSV Risk Advisory in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek IIA in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit heeft uitgevoerd.

Een IAF verricht onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van governance, risicomanagement en interne beheersing. Op 16 januari 2018 vond het seminar over de IAF bij alle Nederlandse Beursfondsen op Nyenrode Business Universiteit plaats. 

Dit seminar is georganiseerd door IIA Nederland samen met LIO-NBA en het Nyenrode Corporate Governance Instituut. Het onderzoeksrapport werd door John Bendermacher (voorzitter IIA Nederland) uitgereikt aan Jaap van Manen (scheidend voorzitter Monitoring Commissie CG).

In jaarverslagen van kleine vennootschappen is de kwaliteit van de uitleg waarom een IAF ontbreekt, vaak onvoldoende. “Organisaties zonder Internal Auditfunctie missen een belangrijk element van een goede corporate governance. Zij hebben dan vaak geen volledig en objectief inzicht in de effectiviteit van hun processen van risicomanagement, interne beheersing, governance en het evalueren en verbeteren hiervan. Commissarissen (RvC) en Bestuur (RvB) missen een onafhankelijk en deskundig inzicht en mogelijkheden tot organisatieverbetering.” 

Dit stellen onderzoekers Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory en Remko Renes van het Nyenrode Corporate Governance Instituut naar aanleiding van de onderzoeksuitkomsten.

Bogtstra vervolgt: “Juist in een tijd waarin bekend is geworden dat bij gecontroleerde bedrijven de interne beheersing vaak niet op orde is, kan een IAF van grote waarde zijn. Bezuinigen op het inrichten van een volwaardige IAF kan dan op de lange termijn wel eens ‘penny wise, pound foolish’ blijken.” 

De onderzoekers bepleiten dat organisaties nooit te klein zijn voor een internal auditfunctie. Een IAF kan juist ook voor kleinere organisaties van grote meerwaarde zijn. “De uitdaging voor het vak is nadrukkelijk te laten zien waarin die waarde zit en ook welke mogelijkheden er zijn voor een kostenefficiënte aanpak. Het ontbreken van de IAF kan leiden tot sluimerende risico´s en verstrekkende gevolgen hebben voor een vennootschap”, vult Renes aan.

Hier is de Internal Audit Monitor 2017 te raadplegen.

Gerelateerde artikelen