Opvolgingsproblemen in Rusland

Het is inmiddels een kwart eeuw geleden dat de Sovjetunie in elkaar stortte en ongehoorde kapitalen van eigenaar veranderden – van het volk naar de oligarchen.
En die gaan nu langzamerhand met pensioen – wat gebeurt er met hun geld en bedrijven? 
 
In ons land verdienen heel wat consultants de kost met het bijstaan van ondernemers die opvolgingsproblemen ervaren in hun familiebedrijf. Hun problemen zijn natuurlijk niet te vergelijken met die van de eerste generatie kapitalisten in Rusland.
“Eigenaren van grote bedrijven in de voormalige Sowjetunie zijn in wezen gijzelaars van Poetin c.s.,” constateert Alena Ledeneva,  professor of politics aan het University College London, die de netwerken van de macht in Rusland al twintig jaar volgt en bestudeert. “Ze kunnen nu hun kinderen hun plaats laten innemen – of ze moeten eieren voor hun geld kiezen en hun belangen te gelde maken.”
 
Confidentieel onderzoek onder tientallen miljardairs en miljonairs  dat begon nadat hun land ook nog eens getroffen werd door uitgebreide economische sancties toont aan dat de nieuwe kapitalisten nauwelijks kunnen vertrouwen op een stevige juridische infrastructuur, willen zij de opvolging binnen de familie regelen. Velen maken zich dan ook grote zorgen – wat gebeurt er met hun bedrijven en familievermogen? 
 
De helft van de respondenten in een PwC onderzoek uit 2014 gaf al aan dat ze van plan zijn te verkopen.  Meer dan 50% van de respondenten in een onderzoek van het Skolkovo School of Management Wealth Transformation Centre in Moskou  verwacht niet dat de grote Russische bedrijven de basis zullen worden van  dynastieën  zoals we die in het Westen kennen.
 
 
De oligarchen hebben hun fortuin niet geërfd – ze zullen het naar alle waarschijnlijkheid ook niet zonder problemen kunnen doorgeven aan hun nazaten. 
 
Gerelateerde artikelen