Oprichters Exact & Yuki over hun nieuwe platform voor administratiekantoren

Arco van Nieuwland en Lucas Brentjens bouwen met oamkb een platform voor administratiekantoren.

In een interview met MenA, een platform over fusies en overnames, vertellen Arco van Nieuwland en Lucas Brentjens over hun nieuwe strategie. Als oprichters van Exact waren ze bij de grote golf van automatisering die de administratie van papier naar de computer verhuisde en met Yuki brak de tweede fase aan, waarbij de focus verschoof naar de slimme inzet van data en de verdere integratie van administratieve data in de business services. Nu zetten de twee onder de vlag van hun private equity-huis CNBB hun tanden in een nieuwe uitdaging: het consolideren van een serie kleinere administratiekantoren binnen het platform van oamkb.

In zekere zin is deze buy & build van het oamkb-platform een voortzetting van het eerdere succes van Yuki. Lucas legt uit: “De visie die we als Yuki hadden was dat administraties op een verkeerde manier gevoerd worden: het draait vooral om het helpen van de accountant met de btw en de jaarrekening. In onze ogen moet de administratie de ondernemers ten dienst zijn en ze van informatie voorzien die de business verder helpt. De focus moet duidelijk anders.” 

Die cultuurverandering van repetitieve processen naar de inzet van slimme data is een langdurig proces. “We zien vijftien jaar later nog steeds heel veel kantoren, met name de kleinere, die deze vertaalslag nog moeten maken. De eenzijdige focus op de btw en jaarrekeningen helpt de ondernemer niet, maar het helpt het administratiekantoor ook niet, want niemand wil dat werk doen en nieuw personeel vinden dat dit werk wil doen is heel moeilijk.”

Impact vergrijzing op administratieve sector
Brentjens stipt hier een gevoelig punt aan. De sector vergrijst al jaren en er staat een grote golf ervaren professionals op het punt om met pensioen te gaan, terwijl het nog niet zo makkelijk is om vervangers te vinden. Het werk moet dus uitdagender, slimmer en veelzijdiger. “De grootste uitdaging is het realiseren van een cultuurshift om weer jong en ambitieus personeel aan te trekken.”

Die missie komt tot uitdrukking in de strategie van oamkb. “De gedachte achter onze buy & build is kleine kantoren kopen en samenvoegen. Daarna gaan we zo veel mogelijk automatiseren zodat er tijd vrijkomt om de ondernemers hands-on bij te staan. Het gaat erom dat we het profiel van het kantoor veranderen.” 

Dat is deels een technische kwestie: Brentjens ziet het up-to-date brengen van de kantoren naar de huidige standaarden op het gebied van software en cloudtoepassingen als een vanzelfsprekend en noemt het ‘eerder een hygiënische factor dan strategie’. Exact en Yuki vormen de basis van het softwarepakket van het platform.

Oamkb richt zich op kantoren met een omzet tussen de vijf ton en twee miljoen euro, zegt Brentjens. “Het zijn veelal partnerships die we overnemen, die zie je bij administratiekantoren meer dan in andere sectoren. De mensen die aan ons verkopen zijn vaak op zoek naar een pensioen, maar het tweede dat je ook veel ziet is dat de partners, die van huis uit accountants of controllers zijn, dichter terug willen naar hun vak. Ze zijn veel tijd kwijt aan het voeren van hun kantoor en zaken als salarisgesprekken en de administratie. Ze willen gewoon weer hun werk doen.”

De ambities zijn als volgt: “We verwachten voor ongeveer dertig miljoen omzet aan kantoren te kopen en dat organisch uit te bouwen naar vijftig miljoen, tussen nu en vijf jaar.” Brentjens en Van Nieuwland zijn nu begonnen met de eerste acquisities voor oambk, initieel gefinancierd met eigen geld. Als de formule eenmaal staat komen er mogelijk externe limited partners bij. Zorgvuldig een platform bouwen is daarbij belangrijker dan volle bak afkoersen op de exit, zegt Brentjens. “We werken in principe toe naar een exit. Mocht het binnen onze mogelijkheden liggen en we kunnen in een tweede termijn nog steeds van waarde zijn dan verlengen we de investering periode. Dat is bij Spotler, onze eerste investering, gebeurd.”
 

Gerelateerde artikelen