Oplossing voor onderkapitalisatie banken: stop dividenduitkering!

Alleen al de 10 zwakste banken van Europa keerden sinds 2011 €20 miljard dividend uit aan aandeelhouders!
Onderzoek door wetenschappers van het economisch onderzoeksinstituut ZEW, in samenwerking met de universiteiten van New York en Lausanne, heeft berekend, dat de tien banken die in de recente EU-stresstest de zwakste bleken, sinds 2011 liefst 20 miljard aan dividend hebben uitgekeerd.   
Van de 34 banken in de laatste EU-stresstest hebben er, zo blijkt, 28 in 2015 gezamenlijk niet minder dan €40 miljard uitgekeerd, gemiddeld 60% van hun winst.
 
Daarmee hebben zij uiteindelijk vooral de risicopositie van obligatiehouders, maar ook van de aandeelhouders zelf ernstig verzwakt,mochten deze instellingen nu omvallen. Uit de analyse van de onderzoekers blijkt bovendien, dat de de (politiek gekleurde?) EU-stresstests de kapitaaltekorten van deze groep banken ernstig hebben onderschat. Volgens hen zal hun gezamenlijke tekort, berekend volgens de boekjes, heel goed kunnen oplopen tot € 900 miljard.
“Toestaan dat ondergekapitaliseerde banken zoveel dividend uitkeren, is in feite niet minder dan overdracht van kapitaal van achtergestelde obligatiehouders naar aandeelhouders.  Maar uiteindelijk is het de belastingbetaler, die die dividenden uitkeert aan de aandeelhouders, nu staatssteun onder de nieuwe herstructureringsregels weer mogelijk is geworden."
 
Waarvan akte. 
 
 
Gerelateerde artikelen