Opkomst CSRD leidt nog niet tot minder CO2-uitstoot

Een aantal grote vervuilers ging meer uitstoten terwijl de rest het beter deed.

Grote industriebedrijven in Nederland hebben de afgelopen jaren meer CO2 uitgestoten per afgeleverd product. Dat de totale CO2-uitstoot in de industrie daalt, komt daarom vooral doordat er minder geproduceerd wordt en niet door vergroening van de sector. Dat maakt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) bekend.

  • CO2-uitstoot per product van grote industriebedrijven is gestegen …
  • … ondanks een algemene daling in de totale uitstoot lagere productie
  • Daling CO2-uitstoot komt vooral door lagere industriële productie en niet door vergroening
  • Grote vervuilers, zoals Tata Steel, trekken het gemiddelde naar beneden

“Eerder dit jaar maakten we melding van een recorddaling van de CO2-uitstoot in de industrie en energiesector”, zegt directeur-bestuurder Mark Bressers. “De CO2-efficiëntiecijfers die we nu hebben, bevestigen wat we toen al vermoedden: de daling van de CO2-uitstoot in de industrie komt vooral door de lagere industriële productie en is maar beperkt het gevolg van verbeterde en schonere productiemethoden.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Stijging na invoering richtlijn

De stijging van de CO2-uitstoot per bedrijf komt nadat dit jaar de CSRD-richtlijn voor duurzaamheidsrapportage van kracht is geworden voor de grootste bedrijven. Elk jaar wordt de reikwijdte van de richtlijn voor meer bedrijven van toepassing.

De NBA gaat samen met MKB-Nederland, VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad (SER) voorlichting geven aan bedrijven en sectoren over de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Ze worden daarbij ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Tot het eind van het jaar komen er vier webinars over het onderwerp. Er komt een CSRD-communicatiepakket voor brancheverenigingen en  de SER biedt een vraag- en antwoord document aan. Deze communicatiemiddelen kunnen worden verspreid onder organisaties en bedrijven.

Grootste bedrijven blijven achter

Hoewel de meeste industriebedrijven het beter hebben gedaan, heeft een aantal van de grootste vervuilers slechter gepresteerd waardoor het gemiddelde omlaag wordt getrokken. Het gaat om bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem, Emission Trade System (ETS) vallen. Via emissierechten van dit handelssysteem betalen bedrijven geld voor de CO2 die ze uitstoten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

‘Flinke stappen nodig’

De industrie in Nederland staat voor een grote opgave, volgens Bressers. “Het kabinet zet in het regeerprogramma in op groene groei. Deze nieuwe cijfers laten zien dat er nog flinke stappen gezet moeten worden om dit te bereiken en ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot verder kan dalen met behoud of zelfs groei van productiviteit.”

Lees ook:

Energiesector positief

De recorddaling van de CO2-uitstoot van grote industriebedrijven die eerder dit jaar bekend werd gemaakt, was met name te danken aan de energiesector, meldde de NEa toen. Daar werd in 2023 flink meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen in plaats van uit kolen. Volgens de NEa ging de uitstoot van 345 Nederlandse industrie- en energiebedrijven met ruim 13 procent omlaag tot zo’n 58,9 miljoen ton CO2. Tata Steel was de grootste vervuiler. (ANP) 

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen