Opdrachtgevers vrezen handhaving DBA
Vijftien procent van de zelfstandigen merkt dat opdrachtgevers terughoudender worden met de inhuur van zzp’ers. Opdrachten worden niet verlengd of zelfstandigen worden uitgesloten bij aanbestedingen en vacatures. Dit blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder 1500 zelfstandigen.
- De overheid strenger handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers
- Daardoor aarzelen steeds meer bedrijven met het inhuren van zelfstandigen
- Zzp’ers hebben desondanks niet over om in loondienst te treden
Aanleiding is de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst per volgend jaar. Veertien procent van de zelfstandigen in het panel van RTL maakt zich zorgen maakt over de aanstaande strengere handhaving van de wet DBA. Ondanks alle zorgen gaan zzp’ers niet in vaste dienst, ook niet als de handhaving van de wet DBA strenger wordt. Slechts 7 procent geeft aan weer in vaste dienst te gaan als het zzp’er zijn moeilijker wordt.
(tekst loopt door onder het blok)
In Nederland zijn zeker anderhlalf miljoen zelfstandigen, waarvan 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp). In 2016 schafte de overheid de VAR af, een eenvoudige methode om te bepalen wie een ondernemer was. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) die volgde, en waarin onder meer stond dat zzp’ers niet onder gezag mochten werken, functioneerde onvoldoende. Er wordt nu alleen steekproefsgewijs of na tips gecontroleerd en bedrijven die de fout ingaan, krijgen vaak eerst een waarschuwing (een zogenoemde aanwijzing). Tonen ze geen beterschap, dan kunnen naheffingen en een boete volgen.