Ook Verenigde Staten gaan voor country-by-country reporting

De U.S. Treasury publiceert conceptversie regelgeving, die multinationals verplicht duidelijk te maken in welke landen welke activiteiten werkelijk winst creëren.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft voorstellen voor regelgeving bekend gemaakt, die ‘United States Persons’ ( rechtspersonen), die de uiteindelijke ‘parent entity’ van een multinationale onderneming of groep van ondernemingen (MNE Group) zijn, zal verplichten jaarlijks ‘country-by-country’ te rapporteren. Het gaat om ‘parents’ van MNE-groepen die een omzet realiseren van $ 850 miljoen en meer. 
 
Het ministerie vraagt stakeholders om feedback over alle aspecten van de voorgestelde regelgeving, en is bereid te zijner tijd ook een openbare hearing te organiseren, indien men dat wenst. 
 
De bedrijven zullen volgens de nieuwe regels openbaar moeten maken, in welke jurisdicties zij welke omzetten en winsten realiseren en welke belastingen zij in die landen betalen. Ook zullen zij inzicht moeten geven, welke activiteiten in welke onderdelen van de groep plaatsvinden.  De informatie zal vervolgens gedeeld worden met de belastingautoriteiten in de desbetreffende landen. 
 
Voorlopig heten de desbetreffende Form XXXX, Country-by-Country Report. De indeling en classificatie  etc. werden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de G20 en de OESO. 
 
De betreffende voorstellen, Country-by-Country Reporting, A Proposed Rule by the Internal Revenue Service,  treft u hier in het  Federal Register.
 
Gerelateerde artikelen