Ook OESO bepleit groenere belastingen

De OESO stelt in een nieuw rapport dat overheden te weinig gebruik maken van fiscale maatregelen om de nadelige milieu-effecten van energieverspilling te beperken.
Het rapport, Taxing Energy Use 2015: OECD and Selected Partner Economies, stelt dat aantoonbaar is dat belastingmaatregelen een van de meest effectieve manieren vormen om de negatieve gevolgen van energieconsumptie te beperken. 
 
Secretaris-Generaal Angel Gurría zegt het zo: "Tax policy is wordt dezer dagen te weinig effectief ingezet om de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen als energiebron, inclusief de emissie van broeikasgassen,  te beperken.” Belastingmaatregelen zijn bij uitstek geschikt om klimaatverandering te vertragen.
 
Het rapport vergelijkt het energiegebruik van 41 landen die samen goed zijn voor 80% van het wereldwijde energieverbruik.  De effectieve belastingdruk ( gewogen gemiddelde)  op dat verbruik in die landen is € 14,80 (USD16.5) per ton geproduceerde CO2, wat aanzienlijk minder is dan de maatschappelijke kosten van die emissie, die geraamd worden op tenminste € 30 per ton. 
Overigens lopen de individuele tarieven uiteen van praktisch 0 in Indonesië en Rusland tot € 107 per ton CO2 in Zwitserland. 
 
Neemt men de andere negatieve effecten mee in de berekeningen, dan is de belasting op deze vorm van energie veel te laag. Dat geldt vooral voor de belasting op steenkool, dat tegelijk de meest vervuilende brandstof is.
Meer via www.tax-news.com/.
Gerelateerde artikelen