Ook Monaco boos over opname in zwarte lijst EU

De regering van het kleine landje zegt dat het helemaal geen belastingparadijs is.
Zoals wij gisteren al meldden  zijn veel landen die op de ’zwarte lijst’ van fiscaal minder coöperatieve landen terechtgekomen zijn daar niet blij mee.  
Nu heeft ook Monaco negatief gereageerd. “Ons fiscaal beleid maakt ons helemaal geen kandidaat voor welke zwarte lijst dan ook, integendeel!” aldus het prinsdom.
 
Opname in de bewuste lijst resulteert, wanneer een land op de ‘zwarte lijst’ van tien of meer lidstaten figureert. Als dat voor Monaco al zou gelden – het is haast onmogelijk om van zo’n lokale lijst af te komen, en er zijn geen algemeen geldende criteria voor vastgesteld ook. Zo hanteren sommige landen de effectieve belastingdruk, andere weer laten de blacklisting afhangen van of een land bilaterale info-uitwisselingsovereenkomsten heeft gesloten. 
 
Monaco wijst er nog eens fijntjes op, dat de belastingtarieven die de prins hanteert gelijk aan of zelfs hoger zijn dan die van enkele lidstaten, zoals bijvoorbeeld… Frankrijk.  En, zegt Monaco, wij hebben sinds 2009 al ruim dertig bilaterale uitwisselingsovereenkomsten gesloten op basis van de OESO-afspraken ter zake, zodat ook de OESO stelt dat wij ‘largely compliant’ zijn met de standaards zoals afgesproken tijdens de zesde bijeenkomst van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes in Jakarta in november 2013.
 
Momenteel is Monaco in onderhandeling om dergelijke OESO-overeenkomsten te sluiten met o.a. Italië, Spanje en Portugal.
Gerelateerde artikelen