Ook IMF wil best wereldwijd fiscale informatie delen

Maar Christine Lagarde voelt niets voor het idee van Nobelprijswinnaar Stiglitz van een minimum heffing op mondiale winsten.
Tijdens de 2016 IMF World Bank Spring Meeting in Washington, gisteren, heeft Lagarde gezegd dat het probleem van de ‘giftige’ belastingontduiking niet een-twee-drie op te lossen is. Immers, alle landen op één rij krijgen over hoe ondernemingen en hun winsten belast moeten worden, dat gaat jaren en jaren duren. “Het is belangrijk,” zei ze, “dat we als beschaafde landen gezamenlijk een balans vinden tussen compliance en onderlinge competitie.” 
Wel erkende ze dat ontwijking en ontduiking een groot probleem vormen voor de wereldeconomie; zeker nu ‘immateriële activa’ zo gemakkelijk de hele wereld over gestuurd kunnen worden. Grote ondernemingen zullen gebruik blijven maken van alle mogelijkheden die bi- en multilaterale belastingovereenkomsten en verschillen in wet- en regelgeving bieden. 
 
Maar ze kon zich niet vinden in de ideeën die Joseph Stiglitz, winnaar van de Nobelprijs voor economie, bij diezelfde bijeenkomst naar voren bracht, namelijk dat we ervoor zouden kunnen kiezen om multinationals te dwingen een minimum corporate tax rate te betalen, gebaseerd op total global earnings.
Zo een mondiale belasting zou landen ertoe kunnen brengen te kiezen voor een fiscale ‘race to the top’, in plaats van de huidige ‘race tot he bottom’ om zich aantrekkelijk te maken voor diezelfde multinationals. Ze zouden zich dan onderscheiden door een excellente infrastructuur en diensten, in plaats van door almaar lagere vennootschapsbelastingen te heffen.
 
Maar, wees Lagarde erop, kijk naar de US: veel van de inkomsten en winsten van ondernemingen stromen voortdurend door die grote concerns en hun vestigingslanden heen, waardoor het nooit eenvoudig te bepalen zal zijn waar en wanneer dan de basis voor de heffing van Stiglitz bepaald zou kunnen en moeten worden. De enige praktische oplossing zou dan een heffing “van bijna nul” kunnen blijken te zijn, en daar schieten we natuurlijk ook niets mee op, aldus Lagarde.
 
Vertegenwoordigers van verscheidene landen, bijvoorbeeld Zweden, verklaarden zich ook tegenstanders van een mondiaal minimum, “omdat landen nooit bereid zullen zijn de fiscale autonomie op te geven, zeker niet aan een ‘wereldregering’. Zie de discussies daarover binnen de EU!”
 
Gerelateerde artikelen