Ook Ikea fiscaal onder de microscoop van de EU – mét de rol van Nederland

De Zweedse meubelgigant zou volgens de Groene fractie in het Europees parlement minstens een miljard euro belastingvoordeel hebben genoten van fiscale trucs in Nederland, België, Luxemburg en Liechtenstein.
Het gaat weer om royalties – IKEA zou geen belasting betalen over 84% van de €14,3 miljard aan royalties die het hoofdkantoor ontvangt vanuit Ikea-vestigingen in de rest van de wereld, voor het recht om de naam ‘Ikea’ te voeren. Daartoe worden die inkomsten nogal ingewikkeld van hot naar her gesluisd via ons land, België, Luxemburg en Liechtenstein. 
 
De royalties worden door elke vestiging betaald aan een dochterbedrijf in Nederland. Van daaruit worden ze naar alle richtingen geleid, om uiteindelijk in Liechtenstein terecht te komen. En zo miste Duitsland in 2014 tenminste €35m, Frankrijk €24m, Groot Brittannië €11.6m aan belastinginkomsten. Voor veel andere Europese landen wordt het verlies geschat op tussen de 7 en 10 miljoen euro.
 
De Groenen eisen nu van commissarissen Margrethe Vestager en Pierre Moscovici dat zij een onderzoek starten of wellicht sprake is van onbedoeld gebruik van Europese en nationale wetgevingen.
 
Volgens Ikea ( dat het rapport niet gezien zegt te hebben) betaalde de onderneming vorig jaar een nette 19% aan corporate tax (€822m) en daarnaast nog  700 miljoen aan WOZ en dergelijke.
 
Het rapport met uitleg van de veronderstelde base erosion en profit shifting door Ikea is hier te downloaden. 
Gerelateerde artikelen