Ook EY tekent bezwaar aan tegen AFM-boete

In navolging van PwC tekent ook EY bezwaar aan tegen een eerder dit jaar door de AFM opgelegde boete.

Dit meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Het accountantskantoor geeft geen nadere toelichting op de motieven om bezwaar te maken tegen de boete van de toezichthouder.

PwC trad vorige maand wel naar buiten waarom tegen het boetebesluit van de AFM bezwaar werd ingediend. Het bezwaar van PwC richt zich op de onderbouwing van het boetebesluit. PwC vindt dat er duidelijkheid moet komen of de zorgplicht nu een inspannings- of resultaatsverplichting is en wanneer welke maatregelen kunnen worden opgelegd.

In maart van dit jaar werd bekend dat de Big Four miljoenen euro’s aan boetes opgelegd krijgen door de AFM. Volgens de toezichthouder hebben ze zich niet aan hun zorgplicht gehouden. De accountants zouden zijn tekortgeschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. Daarmee hebben ze in strijd met de wet gehandeld.

PwC liet toen meteen al weten principiële bezwaren te hebben tegen de onderbebouwing die de toezichthouder voor de bestuurlijke boete heeft gekozen. EY stelde het niet eens te zijn met de hoogte van de boete. EY kreeg namelijk de hoogste boete door de AFM opgelegd: ruim 2,2 miljoen euro. Het accountantskantoor liet weten dat dit boetebedrag ‘geen goede reflectie is van de resultaten van de inspectie van de 2012 dossiers’.

Gerelateerde artikelen