Ook extern personeelsfeest vrijgesteld

In het Handboek loonheffingen 2015 staat dat de kosten van een personeelsfeest op een externe locatie tot het loon behoren. Nu blijkt de Belastingdienst, in afwijking van de tekst van het handboek, van mening dat ook een personeelsfeest op een externe locatie in het kader van de dienstbetrekking wordt bezocht, en leidt dit niet tot belastingheffing. Dit meldt PwC.

Tot voor kort is de uitleg geweest dat een personeelsfeest op de werkplek fiscaal gunstiger werd behandeld dan een vergelijkbaar feest op een externe locatie. In het Handboek loonheffingen 2015 is nog het standpunt geformuleerd dat de kosten van een personeelsfeest op een externe locatie in zijn geheel tot het loon behoren (en door de werkgever ten laste van het werkkostenbudget mag worden gebracht). Voor voorzieningen en consumpties op de werkplek, bijvoorbeeld in het kader van een personeelsfeest, geldt een nihil-waardering. Op basis van de nieuwe lijn mogen de kosten voor reizen en maaltijden bij een extern feest worden geschaard onder de gerichte vrijstelling voor (tijdelijke) verblijfskosten in het kader van de dienstbetrekking.

De nieuwe benadering leidt er toe dat de keuze om het personeelsfeest op de werkplek te houden of op een externe locatie minder wordt gedomineerd door de fiscale consequenties. Tevens wordt het ook bij externe personeelsfeesten weer van belang om de kosten van reizen, maaltijden, drank en overnachting te laten splitsen op de factuur. Op deze wijze kunnen deze kosten buiten het werkkostenbudget worden gehouden.

Gerelateerde artikelen