Ook Duitsland implementeert BEPS en aanpalende EU-richtlijnen in eigen wetgeving

Ook ons buurland stelt transfer-pricing country-by-country reporting verplicht en deelt informatie over tax rulings en APA’s.
De federale regering heeft op 13 juli de wet (“betreffende de implementatie van aanpassingen van de EU richtlijn over administratieve samenwerking en additionele regelgeving gericht tegen  Base Erosion and Profit Shifting”) geaccordeerd. Daarmee heeft ook Duitsland BEPS actie 13 overgenomen. 
 
De verplichting om cbc te rapporteren ( “länderbezogenen Berichts”) geldt vanaf 1 januari van dit jaar, behalve voor entiteiten die rapporteren onder het ‘secundaire mechanisme’, voor hen gaat de verplichting een jaar later in. Dat secundaire mechanisme geldt voor bedrijven waarvan de moedermaatschappij is gevestigd in een land dat geen cbc-rapportage eist; in dat geval kan een dochteronderneming in een land met cbc-verplichting de rol van moedermaatschappij op zich nemen.
 
De nieuwe wet staat Duitsland toe om cbc-rapportages te delen met andere belastingdiensten op basis van de Multilateral Competent Authority Agreement for the automatic exchange of CbC reports, dat Duitsland op 27 januari van dit jaar ratificeerde.  Ook zal vanaf 1 januari 2017 informatie overadvanced tax rulings en advanced pricing agreements met andere landen gedeeld worden.
 
Zie voor meer details www.juris.de
Gerelateerde artikelen