Ook buitenlandse overheden worstelen met ICT-projecten

De Noord-Ierse belastingdienst outsourcete de afdeling Heffingskortingcontrole aan dienstverlener Concentrix. 600 nieuwe personeelsleden moesten drie maanden duimen draaien voor het bijbehorend computersysteem werkte.
In Noord Ierland werden medio vorig jaar miljoenen ponden loonkosten verspild, omdat de medewerkers van een afdeling die geoutsourcet was aan Concentrix (54.000 medewerkers in 40 landen) drie maanden lang niet aan het werk konden – omdat het door Concentrix te leveren systeem niet aangesloten kon worden op dat van de Britse Belastingdienst. 
Er waren liefst 600 mensen aangenomen in Belfast, die het werk zouden uitvoeren dat voor 75 miljoen pond was geoutsourcet aan Concentrix. Hun werkplek was een oud belastingkantoor aldaar, hernoemd tot ‘Concentrix House’, dat afgestoten was door de Noord-Ierse belastingdienst in het kader van een onroerend-goed-rationalisatieprogramma. 
 
Na vanaf 1 augustus drie weken opgeleid te zijn in het opsporen van onterechte heffingskortingen voor Britse werkenden, kregen de medewerkers te horen dat  hun systeem op 1 september live zou gaan. Maar op die datum bleek het nieuwe systeem niet in staat te communiceren met de belastingen in Engeland, Wales en Schotland. Uiteindelijk lukte dat pas in de eerste week van december van 2014.
Gelukkig kwamen de kosten in dit geval voor rekening van Concentrix. Dat gold niet voor enkele andere recente ICT-rampen van de Britse belastingdienst, zoals het ‘Real Time Information’ (RTI) programma ( 270 miljoen pond).
 
De Public Accounts Committee (PAC) beschuldigde de Britse belastingdienst in 2011 dat deze jaarlijks circa anderhalf miljard pond belastinginkomsten voor de Britse overheid liet liggen door slecht functionerende ICT – waardoor bovendien de Britse burgers nodeloos last en onzekerheid ondervonden. 
 
De Concentrix-deal blijkt overigens gebaseerd op een no cure no pay regeling: het bedrijf ontvangt een commissie over de belastiginkomstenverliezen die het weet te voorkomen. 
 
Gerelateerde artikelen