Ook Britse belastingdienst wint rechtszaak over “artificial” belastingontwijkingsconstructie

Kledingconcern Next verliest zaak over ‘rate booster’ constructie, waarmee door binnen de multinational geld rond te pompen 'op kunstmatige wijze' aftrekposten gecreëerd werden.
Next Brands maakt deel uit van de Next Group, de grootste kledingwinkelketen in het VK met 800 vestigingen wereldwijd.
Het First-Tier Tribunal (FTT) heeft Next Brands veroordeeld voor het op kunstmatige wijze ontduiken van belastingen in het Verenigd Koninkrijk, door profit shifting via buitenlandse dochtermaatschappijen, om zo in eigen land op oneigenlijke wijze aftrekposten te creëren. 
 
In Groot Brittannië worden dergelijke constructies ‘rate boosters’ genoemd; ze zijn sinds 2009 bij wet verboden. Het ging hier om de tweede ‘rate booster’ zaak die door HMRC is aangespannen, een eerdere tegen P&O wacht nog op een uitspraak in hoger beroep. 
 
Volgens HMRC bewijst deze zaak nog maar eens dat het hen ernst is met het bestrijden van al te opzichtige belastingontwijkingsconstructies. Naast die van P&O zouden er nog zo’n twintig vergelijkbare zaken in onderzoek zijn, met een totale ‘waarde’ van £130 miljoen. Ongeveer 70 ‘rate boosters’ hebben inmiddels liever een schikking getroffen met HMRC dan de kwestie voor te laten komen, resulterend in ca. 500 miljoen pond extra inkomsten voor het VK. 
 
Een vertegenwoordiger van Next merkte op dat het concern als zodanig over de afgelopen tien jaar ruim £1,3 miljard aan corporation tax  heeft betaald, en dat deze veroordeling, waardoor £22,4 miljoen reeds betaalde belasting niet terugbetaald zou worden door HMRC, eigenlijk nauwelijks alle commotie waard was.
 
Gerelateerde artikelen