Ook Australië aan de slag met Panama Papers

Of ook daar betaald is voor specifieke informatie blijft duister, maar de Australische belastingdienst heeft ca. duizend verdachten kunnen aanwijzen.
“Op grond van een analyse van de gelekte documenten heeft de Australische Serious Financial Crime Taskforce (SFCT) in een "week of action" gecoördineerd de aanval geopend op medelanders die verdacht worden van belastingontduiking via Panama.
 
De SFCT viel in juli ten minste 15 adressen binnen om documentatie in beslag te nemen. Nog eens ruim 100 belastingplichtigen zijn gewaarschuwd dat hun financiën onderzocht worden en dat zij wellicht ook strafrechterlijk vervolgd zullen worden.  De teams bestonden uit vertegenwoordigers van de Australian Federal Police, het Australian Taxation Office, de Australian Crime Commission, het Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC), de Australian Securities and Investments Commission, de Commonwealth Director of Public Prosecutions en de Australian Border Force, bekend van de tv.
 
Verantwoordelijk minister Kelly O’Dwyer vertelde dat “er profielen zijn opgesteld van een duizendtal Australische staatsburgers, die in de Panama Papers vermeld worden, en over die personen hebben we bij de belastingautoriteiten van andere landen informatie ingewonnen. Daarbij zijn we niet alleen belastingontduikers op het spoor gekomen, maar ook een aantal van hun adviseurs en faciltators; ook vonden we sporen van illegale geldstromen en corruptie.”
 
Tijdens een persconferentie zei de minister dat het ging om rijke Australiërs en om financiële adviseurs, waaronder advocaten en accountants. Gebleken is dat er door deze professionals op uitgebreide schaal uitwijkmogelijkheden geboden worden, vaak extreem complex met diverse niveaus van off-shore entiteiten met fake aandeelhouders, naast andere methoden om maar te verhullen wie de werkelijke eigenaren van de fondsen zijn.
 
AUSTRAC schat dat het in totaal kan gaan om zo’n 2 miljard euro aan zwart geld. 
Gerelateerde artikelen