‘OOB-grens woningcorporaties mogelijk omhoog’

Minister Plasterk van BZK gaat in overleg met het ministerie van Financiën over de grens waaronder woningcorporaties geen Organisatie van Openbaar Belang (OOB) zijn. Die grens ligt nu op 1.500 woningen, mogelijk wil hij die grens omhoog brengen naar 3.000 of zelfs 10.000 woningen. Bij OOB’s gelden strengere eisen voor de accountants die de jaarrekening controleren.

Dit meldt Aedes op basis van een debat in de Tweede Kamer dat donderdag werd gehouden. In het debat werd onder meer ingegaan op een aantal punten uit een brief die Aedes-voorzitter Marnix Norder eerder deze week aan de Tweede Kamer had gestuurd.

In die brief luidde Aedes de noodklok over de stijgende accountantskosten voor woningcorporaties. Norder schrijft onder meer: “Door de controle in toenemende mate aan accountants over te laten komen ook steeds meer de regels van accountants die onder AFM toezicht staan om de hoek kijken. Zo komen corporaties vanaf 1.500 verhuureenheden (met circa 15 medewerkers, waaronder 1 of 2 medewerkers die de financiële administratie doen) binnenkort onder een zwaarder accountantsregime. Accountants van dergelijke woningcorporaties dienen dan een OOB-status te hebben (Organisatie van Openbaar Belang). Dit zal zorgen voor nog hogere accountantskosten en tot nog meer corporaties die niet eens meer een accountant kunnen vinden (kleinere accountants hebben geen OOB-status en vallen dus af en enkele van de grotere bureaus laten de sector wegens de complexheid links liggen). Als voorbeeld noem ik u een kleine corporatie in het Groene Hart, waar de lasten de afgelopen jaren verdrievoudigden; voor alleen al accountantskosten is nu een maand huur per woning benodigd. Aedes is ten principale tegen de OOB-status voor woningcorporaties aangezien via strikte eisen aan de financiële verslaglegging en verantwoording in de Woningwet en de Governancecode woningcorporaties al voldoende is gewaarborgd dat het risico voor woningcorporaties is beperkt. Bovendien leidt het tot een nog hogere lastendruk met nog langere procedures. Indien de OOB-status desondanks ingevoerd wordt voor woningcorporaties, dan pleiten we ervoor om de grens van 1.500 verhuureenheden in relatie tot de OOB-status te verhogen naar 10.000 verhuureenheden; aangezien vanuit de OOB-status volgt dat er een onafhankelijke audit-commissie moet komen. Dat is gelijk aan de eis die de Woningwet hieromtrent stelt bij 10.000 verhuureenheden.”

Gerelateerde artikelen