Nationale Accountancy Awards: René Scholten combineert met Ten Kate Huizinga innovatieve software met sociale innovatie

Ten Kate Huizinga zet als middelgroot accountantskantoor in op wat het kantoor noemt ‘innovatief administreren’. Het heeft een eigen totaaloplossing ontwikkeld, waarbinnen separate onderdelen opgenomen kunnen worden die optimaal werken voor de ondernemer. “Het helpt klanten concrete groeiambities te verwezenlijken”, vertelt René Scholten, directeur van Ten Kate Huizinga.
 
Kunt u een voorbeeld noemen van een klant waarvoor u recent een innovatief project heeft gedaan?

“Op dit moment zijn we volop bezig met de implementatie van ons dienstverleningsconcept Finance Online voor een innovatief Twents bedrijf dat producten ontwikkelt voor de medische sector.”
Welk project is dit?
“Finance Online is een zeer innovatieve oplossing die ketenoptimalisatie van de financiële bedrijfsprocessen mogelijk maakt. Het omvat het geheel; van automatisch boekhouden, scannen en laten herkennen van inkoopfacturen, online factureren, sturen en bijsturen op real-time managementinformatie aan de hand van een ondernemersdashboard, tot aan prognosemodellen en de koppeling met branchegerichte ERP-software in de cloud ten behoeve van de bedrijfsvoering. Het biedt ondernemers een volledig gedigitaliseerd bedrijfsproces, waarbij ze door optimale efficiëntie geld en tijd kunnen besparen en real-time inzicht hebben in hun bedrijfsresultaten. Met onze toepassing willen we realiseren dat onze klant vandaag de juiste beslissingen kan nemen voor de toekomst en dus verder kan kijken; dat is onze uitdaging.”
 
Wat is het resultaat voor de klant?
“De klant in kwestie is enkele jaren geleden opgericht door twee ontwikkelaars. Zij hebben een hightech apparaat ontwikkeld voor de medische sector. Medio 2014 is het bedrijf overgenomen – met toen twaalf en inmiddels achttien medewerkers – door een investeringsgroep en is een nieuwe externe directeur (tevens medeaandeelhouder) benoemd. De ambitie is om van het bedrijf wereldwijd de grootste speler te maken in de nichemarkt van toeleveranciers van hun hightech apparaat. Het bedrijf investeert flink om de internationale groeiambities waar te maken. De groeiambitie is een verdubbeling in de komende drie jaar. 
___________________________________________________________________________________________________
De genomineerden voor de ‘Nationale Accountancy Awards 2015′ zijn accountants die slimmer werken, minder kosten in rekening brengen en beter adviseren. Die gebruik maken van de meest innovatieve technologie. Bent u zo’n accountantskantoor dat in aanmerking komt voor de Nationale Accountancy Awards? Meld u voor 1 maart 2015 hier aan. Bel of mail Alex van Groningen (avangroningen@alexvangroningen.nl) / 06 50 643 283 voor meer informatie.
___________________________________________________________________________________________________
 
De directie heeft ons gevraagd een oplossing aan te dragen die de verwachte groei van de organisatie tevens borgt in de financiële administratie en de hieraan gelieerde bedrijfsprocessen. Zij wensen een oplossing die passend is bij de huidige grootte van het bedrijf, maar ook kan meegroeien met de omvang van het bedrijf. Onze klant wilde niet zelf fors investeren in kennis en systemen ten behoeve van de interne beheersing van de bedrijfsvoering en heeft gekozen voor outsourcing van dit proces. Voor hen betekent dit een forse kostenbesparing, managementrapportages van hoog niveau en een schaalbaar dienstenconcept, passend bij de groeiambities van het bedrijf.”
  
Welke dienst(en) biedt u vandaag die u twee jaar geleden niet bood en wat zijn de concrete resultaten hiervan? 
“De traditionele dienstverlening van Ten Kate Huizinga gericht op het MKB verandert.
Door de opmars van nieuwe technologieën zal het samenstellen van jaarrekeningen en het doen van aangiften volledig geautomatiseerd worden. Reden voor ons om twee jaar geleden nieuwe technologieën te omarmen. We werken samen met softwareleveranciers die dit met ons mogelijk maken. We werken met ‘best of breed’ software, die innovatieve en optimaal passende oplossingen kan bieden. Onze randvoorwaarde voor de keuze van deze software is dat het cloud-toepassingen zijn. 
Belangrijk hierbij vinden we het om onafhankelijk te kunnen werken in het belang van de klant. Daarom hebben we een eigen totaaloplossing ontwikkeld, waarbinnen separate onderdelen opgenomen kunnen worden die optimaal werken voor de ondernemer.”
Hoe maakt uw kantoor gebruik van ICT in de dienstverlening?

“Wat nodig is voor ons concept zijn mensen die de accountancy snappen én verstand hebben van IT-toepassingen voor het MKB. En in deze mensen hebben we de afgelopen tijd flink geïnvesteerd. Want in onze ogen draait innovatie in de accountancysector niet alleen om de toepassing van innovatieve software en technologie. In onze ogen moeten we behalve in innovatieve software investeren in ‘sociale innovatie’. We moeten de juiste mensen aan boord hebben die zorgen voor deze oplossingen. Dat betekent naast accountants ook mensen met andere vaardigheden. Vaardigheden op het snijvlak van IT en bedrijfseconomie. Mensen die kunnen herkennen, signaleren en rapporteren naar directies van MKB-ondernemingen. Binnen Ten Kate Huizinga hebben wij in november 2014 een separate afdeling ‘MKB Online Services’ gevormd die niet wordt aangestuurd door accountants, maar door een bedrijfskundige. Deze afdeling met inmiddels ruim dertig medewerkers werkt nauw samen met collega-accountants en -belastingadviseurs en onze overige specialisten. Wij willen als Ten Kate Huizinga de leemte invullen tussen enerzijds de gedigitaliseerde administratie en gedigitaliseerde bedrijfsprocessen, en anderzijds de directies van MKB-bedrijven.”
Gerelateerde artikelen