Ontwikkelingsbank FMO in Mauritius Leaks

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft jaren lang geïnvesteerd in een belasting ontduikend mijnbouwbedrijf Kenmare via Mauritius.

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) ontving een documentenlek dat Mauritius onthulde als het nieuwe belastingparadijs. De zogenoemde Mauritius Leaks laat zien dat de Nederlandse bank FMO betrokken is bij diverse belastingontwijkende constructies.

Kenmare is een van de grootste titaniummijnen ter wereld. Sinds 2007 ontduiken zij belasting via brievenbusbedrijven in Mauritius. FMO verteld dat ze sinds 2010 niet meer willen meewerken aan zaken die vallen onder belastingontwijking. Toch is er in 2015 en 2016 geïnvesteerd in brievenbusbedrijven die vallen onder Kenmare in het belastingparadijs Mauritius.

FMO verstrekt al sinds 2004 leningen aan Kenmare waarbij er zeker 44 miljoen euro aan investeringen en leningen is gemoeid. FMO als organisatie is voor 50 procent in handen van de Nederlandse overheid. In 2009 ontving het ongeveer 486 miljoen euro aan subsidies. Naast Kenmare, blijkt uit de Mauritius Leaks dat FMO ook investeerde in het bouw van mobiele netwerken in Nigeria en Kameroen door middel van eenzelfde constructie. Daarnaast heeft de FMO nooit rente over hun krediet betaald aan de overheid.

(bron: Trouw)

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen