Ontwerpen tatoeage valt niet onder verlaagd btw-tarief

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een tatoeëerder terecht te maken kreeg met een naheffingsaanslag omzetbelasting en een boete, omdat hij de verkoop van de door hem gemaakte tekeningen/ontwerpen van tatoeages tegen het verlaagde btw-tarief heeft verantwoord.

In zijn aangiften omzetbelasting heeft de tatoeëerder tot en met het eerste kwartaal 2013 zijn omzet tegen het algemene btw-tarief verantwoord. Vanaf het tweede kwartaal 2013 splitste hij de verschuldigde omzetbelasting in die zin dat hij over de verkoop van door hem vervaardigde ontwerpen (voor tatoeages) het verlaagde btw-tarief in zijn aangifte verantwoordde.

De tatoeëerder heeft tot aan de zitting betoogd dat de door hem gemaakte tekeningen/ontwerpen uniek zijn en dienen te worden aangemerkt als kunstvoorwerpen die belast zijn tegen het verlaagde btw-tarief van 6%. Ter zitting heeft hij dit standpunt echter ingetrokken. ‘Tussen partijen is thans niet langer niet in geschil dat het aanbrengen van een tatoeage op de huid niet gelijk kan worden gesteld aan het vervaardigen van een kunstvoorwerp en dat voor het ontwerpen en vervolgens aanbrengen van een tatoeage het algemene btw-tarief in rekening dient te worden gebracht,’ aldus de rechtbank.

Gerelateerde artikelen