Ontslag ook mogelijk bij surseance?

De vereniging van insolventieadvocaten Insolad heeft een voorstel aan haar leden voorgelegd waarin staat dat bedrijven die uitstel van betaling hebben gevraagd, personeel moeten kunnen ontslaan. Dat is nu nog vrijwel onmogelijk.

Personeel ontslaan tijdens een surseance is nu nog vrijwel onmogelijk. Die beperking zou juist meer faillisementen in de hand werken. Insolad heeft een wetsvoorstel gemaakt waarmee het voor bedrijven die in moeilijk vaarwater verkeren, eenvoudiger wordt personeel te ontslaan. Dat schrijft het Financieele Dablad. Voor kleinere bedrijven wordt dit ook mogelijk zonder woordvoerder. Een rechter en een schuldeiserscommittee van diverse debiteuren zouden dan toezicht moeten houden.

Zorgvuldig
Voorzitter Robert van Galen van Insolad erkent dat het voorstel ingrijpend is. "Maar ik denk dat in geval van een surseance de rechter zeer zorgvuldig te werk zal gaan", aldus Van Galen tegen het FD. "Want tegen zijn goedkeuring kan hoger beroep worden ingesteld. De surseance zou ernstig worden verstoord als in hoger beroep blijkt dat personeel weer in dienst moet worden genomen."

Beperkte rechten
Het voorstel bevat diverse wijzigingen. Zo zouden de Belastingdienst en het UWV hun vorderingen moeten opschorten en zouden ook banken soms hun rechten niet kunnen uitoefenen. Verder pleit de beroepsvereniging ervoor dat alle partijen een akkoord moeten kunnen sluiten waardoor ook aandeelhouders getroffen kunnen worden. Ook dat is nu alleen nog mogelijk bij een faillisement.

Werkgevers zijn enthousiast over het plan, de vakbonen zijn resoluut tegen.

Gerelateerde artikelen