Online database: (te) late betalers namen en shamen

In Groot Brittannië denkt een startup te scoren met een site waarop MKB-bedrijven publiekelijk te late betalers aan de schandpaal kunnen spijkeren.
Het VK lijdt onder een epidemie van wanbetalers, die zodanige vormen dreigt aan te nemen dat de economie als geheel eronder lijdt. 
 
Reden genoeg voor ene Chris Hawthorn  om te starten met PACT (please abide contract terms) ofwel ‘Alstublieft op tijd uw facturen betalen!’ , vooral nadat zijn eigen makelaardij ten gronde dreigde te gaan aan late betalingen en erg dubieuze debiteuren.
 
 “Het gaat me niet eens zozeer om het geld: het gaat ook om de bijwerkingen die die tendens om steeds later te betalen veroorzaakt. Het productiviteitsverlies doordat je steeds weer uren bezig bent met nabellen en dreigen en smeken. Ik had nauwelijks nog tijd over om beurzen te bezoeken , of om nieuwe klanten te werven.”
 
Deelnemers aan PACT betalen £10 per maand en mogen in ruil daarvoor het PACT-logo op hun facturen vermelden. In eerste instantie als preventieve maatregel – maar debiteuren weten dat  als ze het te gek maken via PACT zwaardere maatregelen genomen zullen worden. “Er is een grijs gebied tussen late betaling en afgeschreven worden als oninbare schuld, en juist in die fase willen wij een rol vervullen. Vaak wil je de klant niet kwijt, maar wil je wel op redelijke termijn je geld zien.”
 
Wanneer een PACT-lid eenmaal besloten heeft dat een bepaalde grens overschreden is, kunnen de betreffende facturen en debiteuren ingevoerd worden in de PACT-database. De week daarop stuurt het systeem drie emails met aanmaningen. Reageert de debiteur niet, dan worden zijn gegevens openbaar gemaakt aan instanties en via de openbare schandpaal  Defaulter.com. 
 
Gerelateerde artikelen