Onkostendeclaraties goed voor 14% van de totale schade door fraude

Dat concludeert het 'Report to the Nations on Occupational Fraud and Abuse', opgesteld door de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE).
En vooral het MKB (met minder dan 100 medewerkers) is het slachtoffer van gesjoemel met declaraties, uiteenlopend van valse facturen voor de lunch tot systematische diefstal die jaren onopgemerkt blijft. Geen wonder, aldus de onderzoekers: 51,5% van de grotere bedrijven heeft een aparte anti-fraude functie, tegen niet meer dan 15,7% van de kleinere organisaties.  
 
De totale jaarlijkse schade van alle vormen van fraude wereldwijd wordt geschat op $6,3 miljard. Gemiddeld kost een geval van fraude de organisatie $ 150.000, maar liefst 23,2% lijdt tot een verlies van > $1 miljoen. Diefstal is de meest voorkomende vorm ( 83% van de gevallen) maar veroorzaakt de minste schade ( gemiddeld $125.000).
 
Aan de andere kant van het spectrum staat de boekhoudfraude (minder dan 10% van de gevallen) met een gemiddelde schade van $975.000. Corruptie zit daar tussenin , met 35,4% en een gemiddelde ‘kostprijs’ van $200.000.
Lees alles over de fraudestatistieken wereldwijd via het 

Gerelateerde artikelen