Onderzoek DNB naar risicomanagementfunctie verzekeraars

De Nederlandsche Bank gaat onderzoeken of de inbedding van de risicomanagementfunctie bij verzekeraars voldoet aan de Solvency II-vereisten voor sleutelfuncties.

Binnen Solvency II is voor sleutelfuncties, waaronder de risicomanagementfunctie, een belangrijke rol weggelegd. Met een doeltreffend functionerende risicomanagementfunctie kan een verzekeraar continu risico’s expliciet maken, beheersen, risicoalertheid creëren, proactief en bewust met risico’s omgaan en bijbehorende beheersmaatregelen afwegen.

In navolging van eerdere onderzoeken naar de invulling van de audit- en actuariële functie, gaat DNB dit jaar onderzoeken of de opzet, implementatie en werking van de risicomanagementfunctie van verzekeraars voldoen aan de Solvency II-vereisten voor sleutelfuncties.  

DNB doet dit onderzoek bij circa zes tot acht verzekeraars, variërend van klein tot groot. Verzekeraars die deelnemen aan het onderzoek worden hierover binnenkort geïnformeerd. Voorafgaand aan de on-site onderzoeksgesprekken vraagt DNB aan de betreffende verzekeraars een aantal vragen te beantwoorden en deze samen met de onderliggende documentatie in te sturen. Het on-site onderzoek kan door deze werkwijze met meer focus worden uitgevoerd.  De resultaten van het onderzoek worden op individuele basis teruggekoppeld. Daarnaast worden zo mogelijk good practices gegeven aan alle verzekeraars.

Gerelateerde artikelen