Onderwijssector niet onder Wet toezicht accountantsorganisaties

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs voelt er niets voor om de onderwijssector aan te merken als instellingen in het kader van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta).

Dit zegt de minister in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar standpunt geeft op een motie die was ingediend door Kamerlid Karin Straus van de VVD. In de motie werd gevraagd om instellingen in de onderwijssector aan te merken als instellingen in het kader van de Wta.
 
Volgens Bussemaker biedt de huidige structuur van het toezicht in het onderwijs voldoende waarborgen voor een goede accountantscontrole. Zij is dan ook van mening dat het onder de Wta brengen van de onderwijssector niet tot wezenlijke verbeteringen in deze toezichtstructuur zal leiden.

“De Wta stelt nadere voorwaarden die betrekking hebben op de interne organisatiestructuur van de accountantskantoren bij de inrichting van de controle. Naast een verplichte accreditatie betreffen zij onder meer het uitvoeren van een second opinion alvorens de controleverklaring wordt afgegeven, de aanwijzing van een interne toezichthouder op het controleproces en een roulatieplicht bij de accountants. Het toezicht op de naleving van de nieuwe procedure voor de accountantskantoren wordt ondergebracht bij de AFM. De intensivering van de uitvoering van de controle en het inbouwen van een extra laag zal naar verwachting in het onderwijs leiden tot hogere administratieve lasten zonder dat sprake zal zijn van wezenlijke toegevoegde waarde,” aldus de minister.

• Kamerbrief over de accountantscontrole bij de onderwijsinstellingen

Gerelateerde artikelen