Ondernemersvertrouwen bereikt laagste niveau ooit gemeten

Het ondernemersvertrouwen in Nederland is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming in het bedrijfsleven sinds 2008 peilt. De coronacrisis zorgt in alle bedrijfstakken voor somberheid.

Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het tweede kwartaal uit op min 37,2. In het eerste kwartaal kwam de stemmingsindicator nog uit op een plus van 6,4. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.

In de enquête vraagt het CBS ondernemers onder andere naar hun verwachtingen over de omzet, werving van personeel en de productie. Over al die factoren waren ondernemers duidelijk negatief. Ze denken bovendien dat het ergste van de crisis nog moet komen. Bijna 69 procent van de ondernemers verwacht een verslechtering van het economisch klimaat, terwijl maar 3 procent op een verbetering rekent.

Van alle sectoren is het ondernemersvertrouwen in de horeca het laagst. Ook vervoer- en opslagbedrijven kijken met grote vrees vooruit, net als autodealers en -garages.

"We zien alle statistieken een duikvlucht maken", constateren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. "Deze metingen zijn bovendien van begin april en de situatie is nog niet veel rooskleuriger op geworden. In veel sectoren moet de klap bijvoorbeeld nog komen." 

De lobbyclubs maken zich er hard voor dat in het verlengde noodpakket van de overheid, dat waarschijnlijk komende week bekend wordt, ook een bijdrage komt voor vaste lasten en andere kosten van ondernemers. "Dit is belangrijk, naast de bijdrage in de personeelskosten, omdat veel activiteiten nog langere tijd verlieslatend gaan zijn in de 1,5 meter-samenleving." VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het kabinet volgende week ook al wat eerste contouren kan schetsen over hoe we door slim te investeren in de toekomst uit de crisis komen. "Alleen zo ontstaat ook weer wat perspectief in deze gitzwarte tijden."

Gerelateerde artikelen