Ondermijnt de vloedgolf aan nieuwe regelgeving de kwaliteit van de controle?
Een blogger op Accountancylive.com denkt van wel. Al die aandacht, tijd en energie, die accountants moeten besteden aan compliancy, wordt langzaamaan teveel van het goede en verwatert de voordelen en intrinsieke waarde van de audit.
Toezichthouders overal ter wereld zijn ervan overtuigd, dat het de ‘tone at the top’ van de grote kantoren is die verantwoordelijkheid draagt voor de te vaak povere kwaliteit van de audits. Voor die top zijn winst en concurrentiepositie belangrijker dan de kwaliteit van de door hen geleverde diensten, is de implicatie.
Volgens Emile Woolf FCA, voorheen forensisch accountant en directielid van de Hyperion Insurance Group, lijden audits ook onder teveel regels. “Het valt niet mee om echt waarde toe te voegen met je audit, als het aspect dat de minste waarde creëert ook de meeste ergernis veroorzaakt: de onstopbare stroom nieuwe dan wel gewijzigde wet- en regelgeving met haar onvermijdelijke compagnon compliancy. Auditors zijn enorm veel tijd en energie kwijt, alleen al om bij te blijven in deze taaie materie en daarna te kijken of de cliënt wel aan alle daar geformuleerde eisen voldoet.
Natuurlijk zijn controles door externe accountants de prijs die je moet betalen voor beperkte aansprakelijkheid. Maar aan de andere kant verwachten cliënten terecht dat ze iets hebben aan die audits, dat ze waarde toevoegen. En natuurlijk vraagt de steeds mondialer en complexer wordende context waarin ondernemingen opereren om geregelde evaluatie en updating van wetten en regels. Maar die verbeteringen en moderniseringen zouden zoals elke innovatie moeten leiden tot meer efficiency en effectiviteit, zonder verhoging van de risico’s.
En dat wordt moeilijk te bevatten als je zo veel tijd kwijt bent aan compliance-checks, in plaats van aan nuttiger controlewerk, zegt Woolf. En het is de vraag of al die regelgeving wel werkt. Kijk naar de enorme effort die de afgelopen decennia gestoken is in anti-corruptiewetgeving: nog nooit was er moreel zoveel mis in de hoogste echelons van banken, bedrijven en politiek. Elke nieuwe regel creëert zijn eigen overtreding.
En dan de controleurs de schuld geven is te gemakkelijk. En regels stellen, alleen om te laten zien dat er iets aan misstanden gedaan wordt, dat leidt tot verspilling van de energie die in de audit gestoken wordt.
Meer professioneel gemopper via www.accountancylive.com/