Onderhandelingen met dertien landen over belastingverdragen

Dubbele belastingheffing wordt voorkomen en belastingontwijking wordt bestreden.

Dit jaar onderhandelt ons land met dertien landen over belastingverdragen. Sommige onderhandelingen zijn al gestart. Met sommige landen is al een belastingverdrag, maar gaat dat vernieuwd worden. Met belastingverdragen wordt voorkomen dat burgers en bedrijven dubbele belasting betalen, terwijl belastingontwijking kan worden bestreden.

  • Verschillende belastingverdragen nog in proces, waaronder Suriname en Duitsland 
  • Dertien landen moeten gesprekken nog starten, waaronder Belgie en Aruba
  • Tweede Kamer moet afspraken nog ratificeren

Met belastingverdragen wordt voorkomen dat burgers en bedrijven dubbele belasting betalen, terwijl belastingontwijking kan worden bestreden.

Met drie van de dertien landen moeten de onderhandelingen nog beginnen dit jaar: Benin, Ecuador en Zweden.  Er liepen al onderhandelingen met Aruba, België, Brazilië, Duitsland, Marokko, Mozambique, Oeganda, Portugal, Roemenië en Suriname. Daarnaast zijn er onderhandelingen die zich in de zogenoemde afrondende fase bevinden. Deze onderhandelingen zijn op technisch niveau afgerond, maar deze belastingverdragen zijn nog niet in werking zijn getreden. 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Zo is het belastingverdrag met Colombia nog niet in werking getreden, omdat de goedkeuringsprocedure in Colombia nog niet is afgerond. De belastingregeling met Curaçao is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer.

Afgelopen jaar zijn er vier belastingverdragen ondertekend. Deze week is het ontwerpverdrag met Bangladesh ondertekend. Deze vijf verdragen worden nog voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Lees ook 

Gerelateerde artikelen