Omzet PwC Duitsland nadert € 2 miljard

Vooral de consultancy-tak groeide – met 40%. Omzet uit controlewerk groeide met 7%.

2015 bleek uiteindelijk toch een goed jaar voor PwC Duitsland, dat de omzet met 16% zag groeien tot € 1,9 miljard.  Na de eerste maanden van vorig jaar leek de groei nog beperkt, met 6%, en liep PwC duidelijk achter bij de andere drie grote kantoren. Deloitte Duitsland blijft de kampioen, met een groei van 22%. KPMG en EY maken hun jaarcijfers pas over ruim een maand bekend.

De omzet uit het traditionele Wirtschaftsprüfungsgeschäft groeide met 6% tot €731 miljoen. Maar, zegt Norbert Winkeljohann, CEO van PwC Deutschland, we halen daarvoor de meeste klanten toch binnen via advieswerk buiten de jaarrekening. Fiscaal advies groeide met 3% tot een totaalomzet van €513 miljoen.Het meest groeiden dus de consultancy-diensten, zowel rond strategie als rond Finance. De omzet daar groeide met 43% tot  662 miljoen euro.

Van de 16% groei was slechts (?) 12% organisch, de rest kwam uit overnames, zoals van consultancy Strategy&. Een overname, die niet zonder problemen verlopen is overigens: een groot aantal adviseurs van het oude Strategy& namen ontslag, vanwege incompatibiliteit van culturen…

De Big Four in Duitsland vormen intussen een forse concurrent voor de traditionele adviesbureaus als McKinsey, BCG  en Bain. Deloitte zag de omzet in strategisch advies met 37% stijgen, die rond Corporate Finance zelfs met 50%. Volgens Winkeljohann hebben accountants een voorsprong op de concurrentie, omdat zij zij altijd een bredere portfolio aan competenties bieden dan de oude adviesbureaus met hun MBA-adviseurs.

finance-magazin.de/

Gerelateerde artikelen