Omdenkclinic: maak van een probleem een nieuwe mogelijkheid
[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″]
'Iemand die met beide benen op de grond staat, komt geen stap verder', 'Als je niet ziet wat het probleem is, maak je misschien deel uit van het probleem', 'Als je focust op het resultaat zul je niet veranderen; als je focust op de verandering zul je resultaat zien'.
Het zijn enkele citaten op het instagramaccount van de 'omdenkers' van trainingsbedrijf Ja-maar. Tijdens de Accountancy Expo 2019 geven ze een 'Omdenkclinic' van 40 minuten. Wat mag je als deelnemer verwachten?
Elke ochtend moest Fleur strijd leveren om haar dochter aangekleed te krijgen. Dit liep hoog op volgens Fleur, "Zelfs zo dat we haar op een gegeven moment met z’n tweeën moesten aankleden. Papa hield haar in de houdgreep en ik probeerde een maillot aan haar trappende benen te krijgen." Totdat Fleur bedacht dat ze haar dochter ook wel kon laten slapen in de kleren die ze volgende dag aanmoest. 's Avonds schone kleren aan, slapen en de volgende ochtend zorgeloos opstaan. "Geen strijd meer met aankleden, alleen nog sokken en schoenen en klaar!"
Het verhaal van Fleur staat op de site Omdenken.nl als voorbeeld van hoe iemand een probleem te lijf kan met 'omdenken', een methode die is bedacht door Berthold Gunster, theatermaker, auteur van boeken als 'Ja-maar wat als alles lukt?', 'Huh?! De techniek van het Omdenken' en oprichter van het trainingsbedrijf Ja-maar.
Die naam 'Ja-maar' is niet toevallig gekozen. De veranderingen in de wereld gaan zo snel, dat we voortdurend geconfronteerd worden met nieuwe problemen. Hoe ervaren we die problemen? Als beren op de weg. We zijn geneigd er 'ja-maar' tegen te zeggen. Problemen zijn lastige obstakels, die we zo snel mogelijk uit de weg moeten ruimen. Wat is het risico? Dat we een nieuw probleem met een oude manier van denken proberen op te lossen. Meestal wordt het er daardoor alleen maar erger op. 'Vastdenken': je tegen een probleem verzetten of van een probleem een ramp maken.
[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″]
Omdenken is de tegenhanger van vastdenken. De kerngedachte van omdenken is om van een probleem een mogelijkheid te maken: maak van een probleem een kans. Het begint altijd met een probleem (in het voorbeeld van Fleur: dochter doet elke ochtend lastig bij het aankleden). Vervolgens maak je van het probleem een feit (in het voorbeeld: van alles geprobeerd om haar 's ochtends in haar kleren te krijgen, maar ze blijft tegenstribbelen). Je moet geen aannames doen of verwachtingen uitspreken, maar het probleem eenvoudigweg als een feit constateren. En dan onderzoeken wat je ermee kunt, of dit feit misschien ook kansen biedt.
Omdenken is overigens niet het enige antwoord op een probleem. Er zijn altijd drie opties: oplossen, loslaten of omdenken. 'Oplossen' ligt het meest voor de hand. In het voorbeeld: trek dat meisje haar kleren 's ochtends aan. 'Loslaten' komt er op neer dat je accepteert dat er niets te doen is aan een probleem. Omdenken is met een slimme alternatieve oplossing komen.
Omdenkclinic
Tijdens Accountancy Expo 2019 geven medewerkers van Ja-maar een 'Omdenkclinic' van 40 minuten. Want ook in de accountancy zijn er problemen in overvloed die wellicht kunnen worden 'omgedacht'.
Tijdens de clinic krijgen de deelnemers een korte uitleg van wat omdenken behelst. Vervolgens gaan ze in groepjes van vijf mensen met vijf casussen aan de slag om te oefenen hoe ze van een probleem een kans kunnen maken.
De casussen zijn niet speciaal toegespitst op de accountancy, zegt Nelleke Poorthuis, hoofd communicatie van Ja-maar. "Het is de bedoeling dat ze na afloop beter in staat zijn de vertaling naar hun eigen praktijk te maken." Wel komen in de casussen echte, uit het (zaken)leven gegrepen problemen aan de orde. "Er zijn dus ook goede en minder goede oplossingen. De clinic is geen wedstrijd, maar heeft wel nadrukkelijk een competitief karakter."