OM: boekhouder fraudeerde voor bijna half miljoen

Een 68-jarige boekhouder uit Meppel zou via zijn kantoor de fiscus voor ruim 455.000 euro getild hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie wijst al het bewijs in zijn richting, maar de verdachte denkt dat een ander hem een oor aannaait.

Dat bleek donderdag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Via twee BV's werd jarenlang omzetbelasting teruggevraagd van de fiscus. Het ging om BV's die in Engeland geregistreerd stonden en die goederen naar dat land exporteerden. 

Het totaal liep van 2012 tot en met 2016 op tot het bedrag dat het OM nu als boete opgelegd wil hebben. Dat geld was ook de enige inkomstenbron van die twee bv's. Het werd gestort op een bankrekening die weer op naam stond van de 68-jarige verdachte. 

Medio 2016 kreeg de Belastingdienst argwaan en vroeg facturen op. Die bleken vervalst. Bovendien waren de vermeende geëxporteerde goederen bij de douane niet bekend. Bij banken werden grote contante bedragen gepind en via de bankpas werden privékosten gemaakt. Zo werd veel gepind in en rond Zwolle en de woonplaats van verdachte.

Bankpas
De verdachte ontkent in alle toonaarden. “Ik heb een supermarkt op 100 meter lopen. Dan ga ik toch geen boodschappen doen in Hoogeveen of Assen?'' vroeg hij de rechters. Hij zei de twee bedrijven aan een Engelsman verkocht te hebben. Omdat hij ook de bijbehorende bankrekening wilde overdragen, stuurde hij de bankpas met pincode op. Had hij bij de bank niet kunnen aangeven dat hij niet langer de bestuurder van het bedrijf was, vroeg een van de rechters. “Ik heb vaker een bedrijf verkocht. En dan draag je bankpassen over. Anders kan het niet.'' 

Dat hij via de Kamer van Koophandel kon aangeven niet langer de bestuurder te zijn, dat werkte volgens hem niet. Vandaar dat hij eind 2016 een formulier naar de KvK opstuurde waarin hij aangaf niet langer bestuurder te zijn. Maar toen deed de fiscus al onderzoek naar hem. Maar waarom werd het geld dan alleen in zijn directe omgeving uitgegeven? Met een bankpas waarvan hij de enige gemachtigde was? De enige link met Nederland was de verdachte. Hij wist het niet. Hij kon niet anders bedenken dan dat de man van wie hij ooit die twee bv's kocht hem heeft opgelicht. “Een derde gaat er met het geld vandoor en mijn cliënt krijgt alle schuld'', zei de advocaat van de man.

De officier van justitie eiste 6 maanden cel en een boete van 455.000 euro. Ook wil het OM dat de man niet meer als boekhouder aan de slag mag. Dat laatste is al het geval: de 68-jarige man uit Meppel is inmiddels met pensioen. Zijn kantoor is door zijn dochter voortgezet. 

Er zijn meer sporen die naar de boekhouder leiden, zei de officier. De belastingaangiftes zijn gedaan via een ip-adres dat op diens privéadres geregistreerd staat of via zijn kantoor. Volgens de officier van justitie leiden alle sporen maar naar een man: de 68-jarige boekhouder. “Hij is de drijvende kracht achter deze fraude. En hij is ook degene die geprofiteerd heeft.'' Volgens de advocaat heeft haar cliënt de bedrijven in 2011 verkocht. ,,Zijn betrokkenheid eindigde met het overdragen van de aandelen.''

De uitspraak: Boekhouder vrijgesproken van fraude 

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle 

Gerelateerde artikelen