Boekhouder vrijgesproken van fraude

Een 68-jarige ex-boekhouder uit Meppel is vrijgesproken van fraude ter grootte van 455.000 euro.

Over deze zaak schreven wij in maart: OM: boekhouder fraudeerde voor bijna half miljoen

Via BV's waarvan hij als leidinggevende bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven werden valse facturen verstuurd en werd de belasting opgelicht.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De inmiddels gepensioneerde boekhouder verkocht in 2012 twee bv's aan een Engelsman. Via die twee ondernemingen werd vervolgens jarenlang omzetbelasting teruggevraagd van de fiscus. Tussen 2012 en 2016 werd 455.000 euro aan btw teruggekregen voor export naar Engeland die in werkelijkheid nooit plaats had. Dat geld was ook de enige inkomstenbron van die twee bv's. Het werd gestort op een bankrekening die weer op naam stond van de 68-jarige verdachte. Medio 2016 kreeg de Belastingdienst argwaan en vroeg facturen op. Die bleken vervalst. Bovendien bleek er niets geëxporteerd te zijn. 

De inmiddels gepensioneerde boekhouder had bij de verkoop de bankpas met bijbehorende pincode opgestuurd. Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat de bankrekening van het bedrijf nog altijd op zijn naam stond. Pas eind 2016 stuurde hij een formulier naar de Kamer van Koophandel op waarin hij aangaf niet langer bestuurder te zijn. Maar toen deed de fiscus al onderzoek naar hem. Volgens de rechtbank zijn er inderdaad valse facturen in de administratie van de bedrijven aangetroffen. Ook zijn de belastingaangiften onjuist. Maar de boekhouder uit Meppel had geen formele banden met die bv's. Evenmin is bewezen dat hij een leidende rol had binnen deze ondernemingen. Onduidelijk is wat wel zijn band met die bedrijven was. De rechters zien 'onvoldoende aanknopingspunten voor een bewezenverklaring'.

Gebrekkig dossier
Bovendien laat het strafdossier de vraag open of er sprake is van een andere dader. Ook opvallend is dat laptops, een externe harde schijf en een usb-stick zijn onderzocht maar de resultaten van dat onderzoek niet aan het strafdossier zijn toegevoegd. De rechters weten daarom niet wat hier uit is gekomen. De rechtbank spreekt de boekhouder vrij omdat onvoldoende vaststaat dat de man betrokken was bij de fraude. Tegen de boekhouder was een halfjaar cel en een boete van 455.000 euro geëist.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen