Offshore Tax Compliance project van Amerikaanse belastingdienst haalt $10 miljard binnen

De Internal Revenue Service riep met zachte dwang tot dusverre ruim 100.000 houders van buitenlandse tegoeden op om aangifte te doen.

Ruim 55.800 belastingplichtige US citizens hebben nu deelgenomen aan het Offshore Voluntary Disclosure Program en hun achterstallige belastingen voldaan: met als resultaat  $9,9 miljard extra inkomsten, inclusief rente en boetes. Daarnaast hebben nog eens 48.000 taxpayers, die per abuis niet aan hun verplichtingen voldeden gebruik gemaakt van een aparte gestroomlijnde procedure om eerdere vergissingen en nalatigheden te herstellen – dat leverde de schatkist nog eens een half miljard dollar extra op.

 

Het Offshore Voluntary Disclosure Program, of OVDP, stond belastingplichtigen die nagelaten hadden om inkomsten uit buitenlandse tegoeden of bezittingen aan te geven toe, om alsnog te voldoen aan hun fiscale verplichtingen. Doen zij dat niet en worden zij later gesnapt dan dreigen hoge boetes en strafrechtelijke vervolging.

Naast het Offshore Voluntary Disclosure Program is er ook nog  de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), die buitenlandse banken onder druk gezet heeft om hun Amerikaanse klanten bekend te maken aan de IRS, onder dreiging van boetes tot 30% van hun Amerikaanse omzet. In de meeste gevallen gebeurt dat via de lokale belastingautoriteiten, die de gegevens doorzluizen naar hun Amerikaanse collega’s.

 

accountingtoday

Gerelateerde artikelen